Session Schedule with hours CE & percentage Rx

Educational sessions designated with Rx contain pharmacology content

TUESDAY, JULY 16

9:00am – 4:30pm
(9.5 hrs CE including Wednesday)
Pre 1 Rocky Mountain Retreat: Self Care for the Busy Nurse Practitioner, Eileen O’Grady, PhD, RN, ANP-BC; Eva Schmidt, APRN, FNP-BC, NBC-HWC0% Rx

WEDNESDAY, JULY 17

8:30am – 12:15pm
(9.5 hrs CE including Tuesday)
Pre 1 (continued) Rocky Mountain Retreat: Self Care for the Busy Nurse Practitioner, Eileen O’Grady, PhD, RN, ANP-BC; Eva Schmidt, APRN, FNP-BC, NBC-HWC0% Rx
10:30am – 12:00pm
(1.5 hrs CE)
Pre 2 Derm Look-a-Likes, Peggy Vernon, RN, MA, C-PNP, DCNP, FAANP50% Rx
1:30pm – 3:30pm
(2.0 hrs CE)
Pre 3 Pain Management and Opioids: Balancing Risks and Benefits, Wendy Wright, MS, ANP-BC, FNP-BC, FAANP, FAAN, FNAP100% Rx
 Pre 4 NP Value in a Changing Reimbursement World, Lynn Rapsilber, DNP, APRN, ANP-BC, FAANP0% Rx
3:45pm – 4:45pm
(1.0 hr CE)
Pre 5 Immunizations Update Across the Lifespan, Maria Kenneally, DNP, FNP-BC100% Rx
 Pre 6 Understanding Results of Diagnostic Cardiovascular Testing, Teresa B. Durden, MSN, RN, APRN-BC, ACNP25% Rx
5:00pm – 6:00pm
(1.0 hr CE)
Pre 7 It’s Over the Counter So It Must Be Safe: The Other Overdose Crisis, Nancy Denke, DNP, ACNP-BC, FNP-BC, FAEN, CEN, CCRN100% Rx
 Pre 8 Emerging and Re-emerging Infectious Diseases, Cathrin Carithers, DNP, RN, FNP25% Rx
6:15pm – 7:45pm
(1.5 hrs CE)
Pre 9 Food as Medicine: The Dash Prescription, Cindy Kleckner, RDN, LD, FAND0% Rx

THURSDAY, JULY 18

8:00am – 9:30am
(1.5 hrs CE)
A1 Pathways in Management: Osteoarthritis and Chronic Low Back Pain, Wendy Wright, MS, ANP-BC, FNP-BC, FAANP, FAAN, FNAP25% Rx
 A2 Identification and Management of Treatment Resistant
Hypertension (TRH)
, Kristine Scordo, PhD, RN, ACNP-BC, FAANP
50% Rx
 A3 Staying Current with Sexual Health in the Primary Care Clinic, Afton Williamson, DNP, FNP-BC, RN; Callie Johnson, RN, MSN, ANP-BC50% Rx
 A4 Managing Resistant Vaginitis, Alison Marshall, RN, MSN, FNP-C50% Rx
 A5 Congenital Disorders of the Newborn: Advanced Assessment Skills for Early Identification of Genomic Conditions, Jessica Peck, DNP, APRN, CPNP-PC, CNE, CNL, FAANP0% Rx
 A6 Catheter Ablation in Atrial Fibrillation, Joanne Thanavaro, DNP, AGACNP-BC, AGPCNP-BC, FAANP25% Rx
10:00am – 11:15am
(1.0 hr CE)
KN Keynote: Advancing Your Nurse Practitioner Career:
What Is Your Next Step?
,
Ruth Kleinpell, PhD, RN, FAAN, FAANP, FCCM
0% Rx
11:30am – 1:00pm
(Non-certified)
SS2 Diabetes Update, TBANon-certified
 SS3 HRT: Are You Ready for the Conversation?, Mandy Donovitz Cotton, DNP, APRN, FNP-CNon-certified
1:30pm – 3:00pm
(1.5 hrs CE)
B1 Living Large: An Update on Obesity, Maria Walls, APRN, MSN, ANP-C, CDE
25% Rx
 B2 To Benzo or Not to Benzo – That Is the Question, Christopher Doran, MD100% Rx
 B3 Addiction in Primary Care: Treatment Strategies to Help Your Patients Break the Cycle, Karley Trautman, DNP, ANP-BC, AGACNP-BC50% Rx
 B4 Evolving Guidelines for Pap and HPV Testing, Jan Shepherd, MD, FACOG25% Rx
 B5 Acne Medications: Mechanisms of Action, Peggy Vernon, RN, MA, C-PNP, DCNP, FAANP100% Rx
 B6 Cardiac Resynchronization Therapy, Kristy Gama, MSN, APRN, NP-BC0% Rx
3:30pm – 5:00pm
(1.5 hrs CE)
C1 Clean, Gluten, Keto, Oh My! Evidenced-based Nutrition Counseling to Guide Your Patients to Better Health, Alexis Blount, RN, MSN, MPH, FNP, CDE0% Rx
 C2 Drug Adverse Effects: Focus on Some of the Most Serious Problems, Margaret Fitzgerald, DNP, FNP-BC, NP-C, FAANP, CSP, FAAN, DCC, FNAP100% Rx
 C3 Risky Business: An Update on Risks of Tattoo and Body Art, Diane Hanna, APRN, DNP, FNP-C25% Rx
 C4 Sexually Transmitted Infections Update, Alison Marshall, RN, MSN, FNP-C25% Rx
 C5 Pediatric Infectious Disease Diagnostic Pearls, Samuel Dominguez, MD, PhD25% Rx
 C6 Acute Coronary Syndrome: Diagnosis and Management of ST Elevation Myocardial Infarction, Joanne Thanavaro, DNP, AGACNP-BC, AGPCNP-BC, FAANP25% Rx

FRIDAY, JULY 19

7:15am – 7:45am
(Non-certified)
WT1 “Walk & Talk” Around the Lake Non-certified
8:00am – 9:30am
(1.5 hrs CE)
D1 Best of the $4 Drugs: Optimizing Your Choice of the Least Costly Generics, Margaret Fitzgerald, DNP, FNP-BC, NP-C, FAANP, CSP, FAAN, DCC, FNAP100% Rx
 D2 Primary Care Management of Bipolar Disorder: Big Benefits and Potential Blunders, Christopher Doran, MD 75% Rx
 D3 Antibiotic Updates in Internal Medicine, Kasey Bowden, MSN, FNP, AG-ACNP; Carmella Nogar, PA-C, MPAS100% Rx
 D4 Care of Women with Gestational Diabetes: A Collaborative Model of Care, Kimberly Sakovich; MS, RN-C, WHNP-C, C-EFM75% Rx
 D5 Emerging Trends in Adolescent Substance Abuse, Judith Kaufmann, DrPH, FNP-BC50% Rx
 D6 Challenges in Infective Endocarditis, Kristine Scordo, PhD, RN, ACNP-BC, FAANP 25% Rx
 D7 Improving Models of Care within Interprofessional Rural Primary and Behavioral Health Care Teams Focused on Improving Patient Outcomes, Susan Kimble, DNP, RN, ANP-BC, FAANP 0% Rx
10:00am – 11:30am
(1.5 hrs CE)
E1 Cancer Survivorship Across the Lifespan: Guidelines for Primary Care, Kathleen Hall, PhD, APRN, GNP-BC, PGPCNP-BC; Paula Marchionda, MD, MPH, BSN; Bridget Marshall, DNP, MS, APRN, CPNP-PC, PMHS0% Rx
 E2 Biologic Therapies that the PCP Needs to Know and Understand, Diane Hanna, APRN, DNP, FNP-C50% Rx
 E3 A Multidisciplinary Approach to Limb Optimization, Cynthia Kelly, MD 0% Rx
 E4 Endometrial Biopsy: Indications and Effective Techniques, Kristina M. Tocce, MD, MPH25% Rx
 E5 Human Trafficking: Identification and Intervention in the Clinical Setting, Jessica Peck, DNP, APRN, CPNP-PC, CNE, CNL, FAANP 0% Rx
 E6 Management of Highly Resistant Gram-Negative Infections: The Role of Novel Antibiotics, Jeffrey Strich MD, MS100% Rx
 E7 Engaging Positively with All Kinds of Patients, Eileen O’Grady, PhD, RN, ANP-BC0% Rx
12:15pm – 1:45pm
(1.5 hrs CE)
EF Ethics Forum: Social Determinants of Health and the Nurse Practitioner’s Role, Jean Abbott, MD, MH; Deborah Chapa, PhD, ACNP-BC; Allison Neswood, JD; Nancy Rudner, DrPh, MPH, MSN, FNP0% Rx
2:00pm – 3:00pm
(1.0 hr CE)
F1 Nurse Practitioner Burnout: Preventable or Inevitable?, April Kapu, DNP, APRN, ACNP-BC; Ruth Kleinpell, PhD, RN, FAAN, FAANP, FCCM0% Rx
3:15pm – 6:15pm
(2.5 hrs CE)
WS1 Orthopedic Exam, Christopher R. Hemmer, DNP, ANP0% Rx
 WS2 Office/Dermatological Procedures, Vincent Markovchick, MD, FAAEM, FACEP; Maria Moreira, MD0% Rx
 WS3 New Imaging, New Criteria, Radiology Changes, Rustain L. Morgan, MD, MS0% Rx
3:15pm – 4:45pm
(1.5 hrs CE)
G1 Legislative Update: Nurse Practitioner Advocacy—from Random to Intentional, Gale Adcock, MSN, RN, FNP-BC, FAANP, FAAN; Danielle Howa Pendergrass, DNP, APRN, WHNP-BC0% Rx
4:45pm – 5:15pm
(0.5 hr CE)
Authors Present Posters0% Rx
5:30pm – 6:15pm
(0.75 hr CE)
H1 Implementation of Routine Depression Screening in Ambulatory Clinic with Patients with Complex Chronic Illness, Laura Peters, MS, FNP-C0% Rx
 H2 Ouch! Bites, Stings and Venoms!, Nancy Denke, DNP, ACNP-BC, FNP-BC, FAEN, CEN, CCRN50% Rx
 H3 Midwifery Management of Pelvic Organ Prolapse Across the Lifespan, Kimberly Sakovich; MS, RN-C, WHNP-C, C-EFM25% Rx
 H4 Prenatal and Neonatal Maternal Regulation: Impact on Early Infant Sleep and Social-Emotional Development, Barbara Deloian, PhD, CPNP, IBCLC, FAANP0% Rx
 H5 Clinical Application of Rapid Diagnostics: From the Microbiology Lab to the Bedside, Jeffrey Strich MD, MS0% Rx
6:30pm – 8:00pm
(1.5 hrs CE)
J1 COPD: Utilizing the 2019 GOLD Guidelines to Effectively Manage COPD in the Ambulatory Setting, Jennifer Rodgers, DNP, APRN, ACNP-BC50% Rx

SATURDAY, JULY 20

7:30am – 10:30am
(2.5 hrs CE)
WS4 Suturing Skills: Beginning to Advanced, Vincent Markovchick, MD, FAAEM, FACEP; Maria Moreira, MD0% Rx
 WS5 Orthopedic Exam, Christopher R. Hemmer, DNP, ANP0% Rx
 WS6 COPD and Asthma: What Is the Difference and Does It Matter?, Steven E. Lommatzsch, MD; Deborah Fending, RN, BSN, AE-C50% Rx
 WS7 Intrauterine Procedures Workshop: IUD Insertion/Removal and Endometrial Biopsy, Kristina M. Tocce, MD, MPH; Jennifer S. Hyer, MD50% Rx
9:00am – 10:30am
(1.5 hrs CE)
L1 The Gut, DNA, Diet & Disease: What Clinicians SHOULD Know, Christine Kessler, MN, CNS, ANP, BC-ADM, CDTC, FAANP0% Rx
 L2 Post-Operative Pain Management in the Setting of Opioid Shortage and Crisis, Mechele Fillman, MSN, NPc; Robert Montgomery, DNP, RN-BC, ACNS-BC50% Rx
 L3 Health Coaching to Minimize Chronic Disease Risk, Eva Schmidt, APRN, FNP-BC, NBC-HWC0% Rx
12:00pm – 1:00pm
(1.0 hr CE)
M1 Legal Intoxication: What Prescriptions Are Being Abused Now?!, Nancy Balch, PharmD, BCCCP 100% Rx
 M2 Men’s Health: An Overview of Fertility, Testosterone, Erectile Dysfunction, and Prostate Cancer Screening, Kelley Taylor, RN, MSN, AGACNP-BC25% Rx
 M3 Going Behind the Provocative Headlines when Food and Facts Collide, Mary Lee Chin, MS, RDN0% Rx
 M4 Breast Cancer Screening Updates, Lori Ranallo, RN, MSN, CBCN, APRN-BC0% Rx
 M5 Developmental Trauma Disorder, Sonya Montgomery, FNP-BC, PMHCS-BC 50% Rx
 M6 Headache Management in the Emergency Department, Nycole Oliver, DNP, APRN, RN, FNP-C, ACNPC-AG, CEN50% Rx
1:00pm – 1:30pm
(0.5 hrs CE)
Authors Present Posters0% Rx
1:30pm – 3:00pm
(1.5 hrs CE)
N1 Osteoporosis Management 2019, Michael T. McDermott, MD50% Rx
 N2 Cutaneous Manifestations of Internal Disease, Heather Roebuck DNP, FNP-BC, FAANP 75% Rx
 N3 How to Care for Transgender People in Primary Care, Deborah Tuffield, DNP, APRN, FNP-C25% Rx
 N4 Breast Cancer Survivorship for the Primary Care Provider, Lori Ranallo, RN, MSN, CBCN, APRN-BC25% Rx
 N5 What Would You Do? Pediatric Case Studies, James Harrington, MD0% Rx
 N6 Ventilator Induced Lung Injury and New ARDS Guidelines, Sherstin T. Lommatzsch, MD 50% Rx
 N7 What is “Patient-centered Outcomes Research”?, Theresa Mallick-Searle, MS, RN-BC, ANP-BC0% Rx
3:00pm – 3:30pm
(0.5 hrs CE)
Authors Present Posters0% Rx
3:30pm – 5:00pm
(1.5 hrs CE)
O1 Diabetes 2019—Case Studies and a New Paradigm in Treating T2DM, Christine Kessler, MN, CNS, ANP, BC-ADM, CDTC, FAANP100% Rx
 O2 Parkinson’s Disease & Movement Disorders, Bruce Morgenstern, MD25% Rx
 O3 Antibiotic Considerations in the Elderly, E. Monee’ Reed, DNP, RN, ACNP-BC100% Rx
 O4 Reproductive Endocrinology and Infertility Update, Jan Shepherd, MD, FACOG50% Rx
 O5 Case Based Review of Issues in Adolescent Contraception, Kimberly Hammond Beckstrom, APRN, DNP, FNP-C 100% Rx
 O6 Extracorporeal Membrane Oxygenation, Kenneth Lyn-Kew, MD0% Rx

SUNDAY, JULY 21

7:00am – 7:30am
(Non-certified)
HS Home “Stretch”Non-certified
7:30am – 8:00am
(0.5 hrs CE)
Authors Present Posters 0% Rx
8:00am – 9:30am
(1.5 hrs CE)
P1 Diabetes Mellitus: Treatments and Technology 2019, Michael T. McDermott, MD 100% Rx
 P2 Dementias and Alzheimer’s Disease: Clinical Approach to Patients with Cognitive Decline, Bruce Morgenstern, MD 25% Rx
 P3 Pediatric and Adolescent Gynecologic Emergencies, Jan Shepherd, MD, FACOG 50% Rx
 P4 The Atopic March, Andrea L. Jones, MD 0% Rx
 P5 Fluid Resuscitation in Acute and Critical Care: What to Use?, Nancy Munro, RN, MN, CCRN, ACNP-BC, FAANP 25% Rx
9:45am – 10:45am
(1.0 hr CE)
Q1 Rosacea: An Inflammatory Perspective, Heather Roebuck DNP, FNP-BC, FAANP 50% Rx
 Q2 Leukocytes, Nitrites, and Blood in the Urine, Oh my! Clinical Case Presentations,Barbara Malone, DNP, C-FNP, FNKF 50% Rx
 Q3 The Fourth Trimester, Jennifer S. Hyer, MD 25% Rx
 Q4 Pediatric Sinusitis, Andrea L. Jones, MD 0% Rx
 Q5 Adrenal Insufficiency in Hospitalized Patients 2019, Michael T. McDermott, MD 50% Rx
9:45am – 2:30pm
(4.0 hrs CE)
R1 The Bridge: A Comprehensive Headache Education ProgramCarol A. Barch, MN, FNP-BC; Lynda J. Krasenbaum, MSN, ANP-BC; Theresa Mallick-Searle, MS, RN-BC, ANP-BC; Maureen Moriarty, DNP, ANP-BC, FAHS; Kimberly Oas, MSN, APRN, FNP-BC 0% Rx